Tips

6 tips om zelf aan de slag te gaan met fotografie

  • standpunt
  • licht
  • scherpte
  • compositie
  • moment
  • delen of afdrukken

Standpunt

De reactie van ouders die ik soms hoor als ik op mijn knieën een foto maak van kinderen “O ja, dat moet eigenlijk zo”. Maar het wordt vaak vergeten. Misschien wel omdat we steeds vaker ff snel een foto maken. Maar ga het eens proberen, een foto van kinderen of van een ander onderwerp met verschillende standpunten van staand tot op je knieën.. en voor de hele kleintjes of laag bij de grond zelf liggend op je buik 🙂 en zie het verschil. Dan merk je gelijk dat zoveel meer tijd dan “even snel” het niet kost en het mooie resultaat is gelijk goed zichtbaar.

Licht

Nu gaan we kijken naar het licht. We zijn allemaal bekend met tegenlicht. Dit kan een heel mooi effect hebben maar is niet wat je altijd wil. Vooral niet als je net die mooie lach op de foto wil zetten. Ongemerkt maak je toch heel vaak foto’s waar kinderen of een ander onderwerp niet in het licht staat. Draai eens een kwartslag en laat het licht vanaf de zijkant op het belangrijkste onderdeel van je foto vallen en je zult zien dat de foto veel sprekender wordt. Als je een foto met je mobiel maakt tik je even op het scherm en je ziet het licht beter worden op die plek.

Scherpte


Nu je toch al op je scherm aan het tikken bent wordt daar ook de scherpte van de foto neergelegd. Wat wil je nog meer.. scherp en goed verlicht.. Onze ogen zoeken altijd licht en scherpte. Niets is vervelender als je zoekt naar de scherpte en je vind het niet. Hoe leuk of mooi de foto ook is qua kleur, licht, moment.. je zal er waarschijnlijk niet meer naar kijken. Licht kan in nabewerking vaak nog goed hersteld worden als er op het moment van het maken van de foto geen andere mogelijkheid was maar scherpte niet.

Compositie

Nu de keus welke plek je onderwerp op de foto krijgt. Vaak wordt er gekozen voor het midden van de foto maar probeer ook eens wat anders. Als iemand aan het rennen is kan het mooi zijn om de ruimt op de foto waar hij naartoe rent open te houden. De regel van 1\3 is absoluut een goede richtlijn. Op de meest mobiele bewerkingsprogramma’s komt erbij het uitsnijden van je foto een raster met 9 vlakken. Plaats het onderwerp op 1 van de snijpunten en zie het verschil.

Moment


Wacht het goede moment af om de foto te maken. Ik ben zelf nogal snel geneigd om veel foto’s te maken terwijl dat ik net zo goed even het goede moment af kan wachten. Scheelt een hoop foto’s om weg te gooien ;). Kijk ook gelijk of je een “verhaal” kan laten zien met je foto. We willen graag met het moment de gebeurtenis achterhalen en dus een verhaal erbij hebben.

Afdrukken

Je hebt natuurlijk al deze “moeite” niet gedaan om vervolgens de foto te laten verdwijnen in je fotoalbum op je mobiel. Super leuk om je foto te delen met je vrienden en familie via Instagram, WhatsApp of Facebook. Maar nog veel leuker is toch de blijvende herinnering door de foto af te laten drukken en dan een mooi plekje te geven in huis? Zo kun je iedere dag genieten van die ene mooie foto.

Veel succes met het gebruiken van deze tips in je fotografie. Nog vragen? Stel ze gerust! Door een bericht te sturen via de contact pagina.

Hartelijke groet,

Vera

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.